+48 91 464 40 58 biuro@piekarnia-kozlowski.pl

Chleb na zdrowie!

Szereg badań przeprowadzanych przez naukowców zajmujących się problematyką żywienia i dietetyki potwierdza, że pieczywo pełni kluczową rolę w prawidłowo zbilansowanej diecie. Ze względu na walory żywieniowe oraz zdrowotne dietetycy usytuowali pieczywo u podstawy PIRAMIDY ZDROWEGO ŻYWIENIA i zalecają spożywanie przynajmniej pięciu porcji produktów zbożowych dziennie.

Piramida ta, to praktyczne zalecenia zestawienia porcji żywieniowych produktów spożywczych w codziennej, zbilansowanej diecie.

Instytut Żywności i Żywienia wykazuje:

„ Produkty zbożowe powinny stanowić podstawowe źródło energii w diecie człowieka. Produkty te dostarczają węglowodanów złożonych, błonnika pokarmowego oraz białka roślinnego. Z witamin zawierają przede wszystkim witaminy z grupy B oraz witaminę E. Dostarczają również składników mineralnych takich jak żelazo, miedź, magnez, cynk oraz potas i fosfor.”

Nasze organizmy potrzebują węglowodanów. Węglowodany wykorzystywane są głównie do produkcji energii. Duże ich ilości wykorzystywane są również przez mózg. Najlepszym źródłem węglowodanów są właśnie produkty zbożowe. Jednak wartość żywieniowa produktów zbożowych jest uzależniona od stopnia przemiału ziarna z którego wytworzono mąkę. W trakcie obróbki ziarna usuwana jest zewnętrzna łupina, która jest bogata w składniki odżywcze i błonnik pozytywnie wpływający na prawidłową pracę jelit. Pieczywo wyprodukowane z białej mąki posiada bardzo niewielką wartość odżywczą, gdyż mąka ta została pozbawiona dużej ilości składników mineralnych, białka, witamin i błonnika. Najwłaściwszym wyborem jest spożywanie różnych gatunków pieczywa, a głównie pieczywa z mąki razowej oraz chleba mieszanego pszenno-żytniego. Pieczywa te zawierają dużo składników odżywczych i stosunkowo mało zanieczyszczeń. Szczególnie cenne ze względu na dużą zawartość błonnika, witamin i składników mineralnych są chleby z dodatkiem całych ziaren: słonecznika, dyni, sezamu, lnu, soi, maku, kminku. Dodatek nasion oleistych wzbogaca pieczywo w nienasycone kwasy tłuszczowe.

Nasze organizmy trawią pełnoziarniste produkty znaczenie wolniej niż wysoko przetworzone węglowodany jak biała mąka, dzięki czemu poziom cukru we krwi oraz poziom insuliny utrzymują się na niskim poziomie. Zapobieganie gwałtownym skokom poziomu insuliny i poziomu cukru we krwi znacznie zmniejszając ryzyko zachorowań na cukrzycę.

Obecnie na rynku mamy ogromny wybór pieczywa, warto więc wybrać to najzdrowsze i najbardziej odpowiednie dla naszego trybu życia.